Thursday, November 27, 2008

Casa Mila. To σπίτι που μιλά

Ο κύριος και η κυρία Μila ήταν πλούσιοι Καταλανοί και goth μέχρι το κόκκαλο. Τους κορόιδευαν ψιλό γαζί οι συντηρητικοί τους φίλοι που, παρεμπιπτόντως, κανένας δε θυμάται πια το όνομά τους. Το ζεύγος λοιπόν αποφάσισε να χτίσει μια outofthisfuckinworld πολυκατοικία το 1900 κάτι. Να βάλει σκεπή πάνω από το κεφάλι του και να νοικιάσει τα υπόλοιπα διαμερίσματα. Το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Γιατί καλό το όραμα, αλλά χρυσή κι η επένδυση. Πήγαν λοιπόν στον άλλο Καταλανό, τον Antoni Gaudi, εξπρεσιονιστή/σουρεαλιστή αρχιτέκτονα (ανάμεσα σε πολλά άλλα) και του ανέθεσαν το έργο. Πολλά τα λεφτά και πολλά τα κότσια. Ο Antoni βέβαια, άλλο που δεν ήθελε να υλοποιήσει έναν ακόμη urban μύθο.
Έτσι, η Casa Mila γεννήθηκε και περπάτησε το 1910, μετά από 6 χρόνια κύησης. Μάλιστα. Στην αγκαλιά της στέγασε την emo αγάπη της το ζευγάρι των ιδιοκτητών (στα 1600 τετραγωνικά του πρώτου ορόφου) καθώς και μια δεκάδα άλλες προχώ οικογένειες (σε διαμερίσματα 400 τ.μ. που μοιράστηκαν στους υπόλοιπους ορόφους). Κι έτσι έχουμε το πρώτο live δείγμα του Gotham City και του Matrix. To κτίσμα με την απόλυτα βιολογική υπόσταση. Την πολυκατοικία που δημιουργήθηκε για ν' αναπτύσσεται ες αεί σα γιγάντιο, υπερφυσικό ον, όλο χάρη και φαντασία, μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας (βίδας και μπουλονιού).

Η Casa Mila ζει και βασιλεύει μέχρι σήμερα. Γιατί πέρα από την αποτύπωση της απόλυτα οραματικής αισθητικής που εκπροσωπεί, είναι και δείγμα κατασκευαστικής και μηχανικής ενόρασης. Μέχρι υπόγειο γκαράζ εκατοντάδων τ.μ. φιλοξενεί στην κοιλιά του το κήτος.

Η απόλυτη επιστημονική φαντασία. Κυριολεκτικά. Και η επιστήμη και η φαντασία εν πλήρει δράσει. Ο Gaudi είπε ότι το δέντρο έξω από το παράθυρο του γραφείου του ήταν η έμπνευση και το ευαγγέλιο της δουλειάς του. Πολύ φυσικό και γήινο το κίνητρο της αλλόκοσμης μεγαλουργίας του.
Η Casa Mila, μιλά για την αναγκαιότητα της συνύπαρξης της δημιουργικής έμπνευσης και του εμπνευσμένου σπόνσορα $$$, για ακόμα μια φορά. The mf story of art..

5 comments:

Pan said...

Καλησπέρα!

Δεν ξέρω τι λες εσύ για $$$ και άλλα τέτοια, αλλά εγώ ΘΕΛΩ ΝΑ ΠΑΩ ΝΑ ΜΕΙΝΩ ΕΚΕΙ...

Dawkinson said...

Ε, κι εγω θέλω να μείνω εκεί, αλλα ξερεις ποιό είναι το ενοίκιο? :(

Anonymous said...

Είναι αρκετά γνωστό ότι ο Γκαουντί έζησε ώς τα τελευταία με στερήσεις, σα το Σωκράτη,
πάντως είναι το πρότυπο του επαγελματία, πολύ ιδιαίτερο βέβαια.

Dawkinson said...

opws oi pleiopshfia twn texnourgwn kai ideologwn exallou. alla i periptwsh ths casa Mila einai eidikh. de nomizw na diafwneitai oti prokeitai peri yperparagwghs ws private comission?

αγης said...

η σαγράδα φαμίλια ειναι η μεγαλυτερη υπερπαραγωγη του γκαουντί ακομα σε εξέλιξη (γιαπί).

αξιζει να παει κανεις στην μπαρτσελώνα μονο για αυτο το γιαπί.

(:

diagnosis

My photo
i have nothing to declare, but a can of tuna